Over het Urban Ox Park

Het Urban Ox Park

Een veilig en wedstrijdwaardig Urban Sports park waar vele verschillende mensen elkaar kunnen ontmoeten om te bewegen, te sporten en te ontspannen; dat wordt het Urban Ox Park. Een plek waar je kunt beleven, zitten of gewoon zijn.


Beginners of gevorderden, mindervaliden of beperkten, jong of oud; iedereen kan hier op zijn manier en niveau sporten. In de buitenlucht, zonder gedoe, met hulp van elkaar, in een schitterend groen park.

Waarom het Urban Ox Park?

In Oss en de hele regio Noord-Oost Brabant is geen enkel Urban Sports park te vinden. Een verdwaalde pumptrack, een halfpipe weggestopt op een parkeerterrein, wat op rekstok lijkende obstakels op een trimbaan zijn los van elkaar nog wel te vinden. Het Urban Ox Park verenigt deze drie buitensporten en de verscheidenheid aan mensen die daar actief zijn in een mooi park in Oss. Door deze mix overheerst een gevoel van samenhang, van co-creatie en vormen sociale banden zich snel, gemakkelijk en op een ongedwongen manier. Alle aanwezigen maken het park mooi en dat is uniek!


Wat is het Urban Ox Park?

In het park komen 3 soorten voorzieningen voor verschillende sporten die toegankelijk zijn voor iedereen, dus ook voor mindervaliden en mensen met beperkingen.

Skaters kunnen zich uitleven op een skatebaan. Een bowl en diverse andere hindernissen zijn in dit deel te vinden.

De pumptrack is ontworpen voor ongeveer alles dat op wielen rijdt. Steps, longboards, rolstoelen en BMX-ers rollen allemaal even makkelijk door de track. Een pumptrack is de perfecte urban speel- en beweegplek. Het is een aaneengesloten circuit van bulten en krombochten, die elkaar ritmisch opvolgen.

In het calisthenicspark kan iedereen op zijn eigen niveau trainen met eigen lichaamsgewicht. Het is de kunst om zoveel mogelijk kracht en lichaamsbeheersing op te bouwen. Denk daarbij aan de human flag, een mens hangt met twee gestrekte armen aan een staande stok en lijkt daarbij wel een vlag tot aan rustig opdrukken op een horizontale stang.


Waar komt het Urban Ox Park?

Beoogde locatie: het Sibeliuspark in Oss (Ruwaard)

Het Sibeliuspark transformeert van park met weinig uitstraling naar een aantrekkelijk, multifunctioneel, sociaal veilig en goed te beheren omgeving. Met het toevoegen van het Urban Ox Park wordt het ook een echte ontmoetingsplaats voor mensen uit alle lagen van de samenleving. Skaters en rolstoelers samen in een bowl, kinderen die onder toeziend oog van hun ouders met steps een pumptrack rond sjezen en atletische types die naast rustig stretchende ouderen als een vlag aan een stok hangen, zie je het voor je? En daarnaast groen, heel veel groen, want mensen houden van buiten zijn. Alles ademt ontspanning, soms op een ingespannen manier en altijd met een sociale insteek.


Hoe komt het Urban Ox Park er uit te zien?

Onderstaande tekening is het voorlopige ontwerp van BAM Infra, de hoofdaannemer die samenwerkt met The Pump Factory, MudCrew en Nijha.

De 3D tekeningen geven een goed beeld van wat er in het Urban Ox Park gaat plaatsvinden.Skatepark

Skateparken voorzien een sterk groeiende groep jonge skaters, bmx’ers en stuntsteppers in de behoefte om hun sport te kunnen beoefenen op echte skate obstakels. Een skatepark is echter een enorme toevoeging voor iemand die skate om zijn/haar kunsten te verbeteren.

Een skatepark stelt meer mensen in staat om sportief buiten bezig te zijn. Dit bevordert gezonde lichaamsbeweging en het behoud een goede gezondheid. Mede doordat skateboarden is toegevoegd als een nieuwe discipline op de Olympische Spelen in Tokyo 2020, is de populariteit onder de jongeren enorm gestegen. Ook oud-skaters hebben mede door de corona maatregelen hun oud boardje maar weer eens afgestoft.

Wanneer je een skatepark bezoekt zal je daar personen uit verschillende lagen, met verschillende leeftijden tegenkomen. Skaters met verschillende niveaus kunnen allemaal gebruik maken van het park. Skaters hebben ongeacht niveau altijd wederzijds begrip, respect en zullen elkaar positief stimuleren om persoonlijke doelen te halen. Voor de een is dat een ollie, en voor de andere een dikke nosegrind. Men maakt hierdoor ook snel sociaal contact en nieuwe vrienden.

Helaas zijn in Oss de mogelijkheden om te skateboarden de afgelopen jaren minder geworden door achterstallig onderhoud. Wij zouden graag een skatepark verwezenlijken met diverse uitdagende obstakels waarbij goed zal worden gekeken naar de behoeftes van alle doelgroepen.


Pumptrack

Pumptracks zijn de afgelopen jaren ongekend populair in Nederland. In hoog tempo worden er nieuwe pumptracks aangelegd door het hele land. Dit is voor alles op wielen de perfecte urban speel- en beweegplek. Een pumptrack zorgt ervoor dat mensen in beweging komen op een laagdrempelige en leuke manier. Een pumptrack is een aaneengesloten circuit van bulten en kombochten, die elkaar ritmisch opvolgen.

De kunst is om zonder te trappen (BMX) of bij te zetten (skateboard) de pumptrack te voltooien. ​Een pumptrack is geschikt voor alle leeftijden, niveaus en voor alles op wielen zoals BMX, (loop)fietsen, inline skates, longboards steps, rolschaatsen, skateboards en rolstoelen. Oftewel voor alle fiets- en skatesporten en voor ongeveer iedereen tussen de 2 en 80 jaar oud!


Calisthenicspark

Calisthenics betekent ‘mooie kracht’​ en staat bekend als verzamelnaam voor alle oefeningen die met het lichaamsgewicht worden uitgevoerd. Een sport die vroeger in het oude Griekenland volop werd beoefend, is in ons land herontdekt en enorm in opkomst. Het aantal calisthenicsparken schieten als paddenstoelen uit de grond en daardoor vinden er inmiddels (inter)nationale wedstrijden plaats in Nederland. Vooral online is calisthenics de hit-sport op sociale media. Een sport dat vele sportdisciplines fuseert tot een nieuwe sport en daardoor iedereen, van jong tot oud, stimuleert tot bewegen.

Herkenbare oefeningen zijn de handstand, muscle-up, humanflag en planche. Voor beginners nog net wat stappen te ver, maar met een calisthenicspark in Oss kan het begin worden gemaakt voor deze ongelofelijk gave oefeningen.

Door het trainen in een calisthenicspark vergroot je je spierkracht, spiermassa, mobiliteit/flexibiliteit en uithoudingsvermogen. Doordat het park openbaar is, is het voor iedereen toegankelijk en kun je op ieder niveau beginnen. Daarnaast geeft het jongeren (13 tot 25) daadwerkelijk een plek om te ‘hangen’, maar dan op een positieve manier!

Kom met ons in contact!